in , ,

Kolory pomidorów a ich smak

Czerwone pomidory w misce.
unsplash.com

Co odpowiada za kolory pomidorów

Kolory pomidorów są determinowane przez dwa podstawowe barwniki. Pierwszym z nich jest karotenoid, który odpowiada za kolor czerwony, pomarańczowy, różowy czy żólty.

Drugi barwnik to chlorofil. Determinuje on zieloną barwę u owoców oraz warzyw. Wiemy również, że poza barwą danego produktu, barwniki determinują także ich smak.

Zobacz także:  Domowe kule do kąpieli na jesienne wieczory

Roślinne barwniki determinują ilość zawartego w nich cukru, który reguluje smak. Dodatkowo to, ile cukru znajduje się w danym warzywie wpływa także na to, jak ono pachnie.

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.