Kiedy smażenie na maśle może być zdrowe?
Smażenie na maśle może być zdrowe, jeśli zadbamy o temperaturę smażenia oraz wybierzemy masło dobrej jakości. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że nie należy nigdy dopuszczać do tego, by nasze masło zaczęło się przypalać – kiedy tylko się roztopi należy przystąpić do smażenia jajecznicy czy innego, ulubionego przysmaku.
Jeśli jednak nad masłem zaczyna się unosić nadmierna ilość dymu, jego barwa staje się ciemniejsza a zapach mało przyjemny, to należy zrezygnować ze smażenia.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest wybór wysokiej jakości produktów do smażenia – nie powinno to być masło, którego składu nie jesteśmy w stanie zrozumieć ani różnego rodzaju margaryny, zawierające ogromną ilość tłuszczy trans.
Najlepiej wybrać masło, które ma po prostu dobry skład – dzięki temu otrzymamy gwarancję tego, że produkt będzie wysokiej jakości i będzie spełniał nasze oczekiwania pod każdym względem.