in , ,

Polacy nie potrafią robić jajecznicy, prawie każdy popełnia ten błąd

Jajka sadzone na patelni.
unsplash.com

Szybciej nie znaczy lepiej

Dla dobrego smaku jajecznicy, ogromne znaczenie ma sposób, w jaki ją usmażymy. Większość z nas wbija jajka na mocno rozgrzaną patelnię. Wówczas białka właściwie od razu się ścinają – jeszcze przed tym, jak połączymy je z żółtkiem.

Nie powinno tak być! Aby wyszła nam idealna jajecznica, patelnia powinna być tylko delikatnie rozgrzana. Jajka powinny delikatnie, powoli, przez kilka minut dochodzić do siebie.

Zobacz także:  Słowa ze slangu młodzieżowego, jak stały się popularne? Co to znaczy sztos?

Dzięki temu jajecznica nie będzie zbyt wysuszona, przypalona czy twarda. Co ważne, warto wybrać patelnię, do której nic nie przywiera. O wiele łatwiej będzie wówczas przygotowywać jajka przez kilka minut.

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.