w , ,

Polacy nie potrafią robić jajecznicy, prawie każdy popełnia ten błąd

Jajka sadzone na patelni.
unsplash.com

Szybciej nie znaczy lepiej

Dla dobrego smaku jajecznicy, ogromne znaczenie ma sposób, w jaki ją usmażymy. Większość z nas wbija jajka na mocno rozgrzaną patelnię. Wówczas białka właściwie od razu się ścinają – jeszcze przed tym, jak połączymy je z żółtkiem.

Nie powinno tak być! Aby wyszła nam idealna jajecznica, patelnia powinna być tylko delikatnie rozgrzana. Jajka powinny delikatnie, powoli, przez kilka minut dochodzić do siebie.

Zobacz także:  Nieprzyjemny zapach? To może oznaczać chorobę

Dzięki temu jajecznica nie będzie zbyt wysuszona, przypalona czy twarda. Co ważne, warto wybrać patelnię, do której nic nie przywiera. O wiele łatwiej będzie wówczas przygotowywać jajka przez kilka minut.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.