w ,

Jak przechowywać żywność, aby na dłużej zachowywała świeżość

Do lodówki nie wkładamy gorących potraw.

Jak przechowywać żywność

Do ważna zasada z dwóch powodów. Po pierwsze gorące potrawy w lodówce sprawiają, że zupełnie zmienia się w niej temperatura. Wówczas agregat lodówki pracuje w wytężony sposób po to, by powrócić do optymalnej temperatury. Jest to nieekologiczne i może sprawić, że nasze rachunki za energię znacznie wzrosną. 

Zobacz także:  Wynaleziono plaster na lekooporne bakterie

Dodatkowo, jeśli włożymy do lodówki gorącą potrawę, to sprawimy również, że taka potrawa znacznie szybciej się zepsuje, ponieważ nagła zmiana temperatury negatywnie wpływa na świeżość jedzenia. Dodatkowo w lodówce wytworzy się para, która będzie się skraplała i tworzyła niepotrzebny osad na produktach, znajdujących się w lodówce. 

Czytaj także: Obiad na lato – przepisy, które są szybkie, zdrowe i sycące

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.