Co jest złego w myciu jabłek przed jedzeniem
Podczas używania wody do mycia owoców, możemy sprawić, że znajdujące się na nich bakterie i substancje chemiczne rozmnożą się i wnikną w głąb owoców. Największa ilość wartości odżywczych znajduje się na skórce jabłka i tuż pod nią.
Mycie jabłek przed jedzeniem, za pomocą wody, sprawi jedynie, że pestycydy wnikną w głąb owocu. Wówczas owoc nie tylko będzie mniej smaczny, niebezpieczny dla naszego zdrowia, ale i utraci większość swoich wartości odżywczych.
W spożywaniu warzyw i owoców chodzi o to, by zapewnić sobie zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna być oparta na witaminach i minerałach naturalnego pochodzenia, mających wysoki poziom przyswajalności.
Niestety, w przypadku owoców, które są hodowane przy użyciu dużej ilości nawozów jest to niemożliwe. Szacuje się, że w ciągu roku jabłka są pryskane nawet kilkanaście razy!