
Dobrze przygotowany farsz na idealne pierogi
Kiedy mamy już ulepione ciasto, odkładamy je, by odpoczęło. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie farszu do pierogów. Warto mieć na uwadze to, że pierogi z kapustą i grzybami mogą mieć dowolne proporcje grzybów i kapusty w farszu.
My proponujemy lekko kwaśną wersję pierogów, które idealnie wkomponowują się w świąteczne smaki oraz regulują pracę układu pokarmowego! Do przygotowania farszu potrzebujemy 800 gramów kiszonej kapusty, 80 g suszonych grzybów bądź kilograma pieczarek i 2 cebul.
Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć grzyby leśne, ale można je zastąpić podsmażonymi pieczarkami. Grzyby najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej.
Należy zalać je wodą i odstawić na kilkanaście godzin. Wody po grzybach nie wylewamy a odstawiamy na bok. Nasączone wodą grzybki kroimy w drobne paseczki, siekamy cebulę i razem podsmażamy je na kilku łyżkach oleju.