w ,

Zobacz czemu warto jeść płatki owsiane każdego ranka

3. Sprzyjają utrzymaniu wagi i poprawiają pracę jelit.

właściwości płatków owsianych

Duża zawartość błonnika pomaga utrzymać wagę na właściwym poziomie. To on sprawia, że człowiek po jedzeniu jest dłużej syty. Dodatkowo płatki zawierają rozpuszczalny błonnik, zwany beta-glukanem.

Tworzy on w przewodzie pokarmowym swoisty żel, który powleka śluzówkę i zachowuje się jak opatrunek w płynie, co chroni jelita przed chorobami, w tym rakiem jelita grubego.

Spowalnia też proces przyswajania cukru, co zapobiega cukrzycy typu II i otyłości. Właściwości płatków owsianych obniżające ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wynikają także z obecności w nich przeciwutleniaczy. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.