w

Pieprzyk czy czerniak? Kiedy należy się niepokoić

Pieprzyk czy czerniak? Kiedy należy się niepokoić

Wielu doświadcza zmian na skórze. Nie wszystkie są niepokojące. Jednak, warto być wyczulonym i wiedzieć, kiedy należy skonsultować zmianę ze specjalistą. Przedstawiamy, na co trzeba zwrócić uwagę.

Zobacz także:  Będą badać geny wszystkich noworodków

130 tysięcy osób rocznie

Każdego roku u około 130 tysięcy osób dochodzi do rozpoznania raka skóry. Z pozoru wydawać, by się mogło, że skoro miejsce pojawienia się zmian to skóra, którą przecież oglądamy codziennie, rozpoznanie jest łatwe. Niestety nie jest to takie proste. Z powodu, właśnie umiejscowienia zmian, wiele osób bagatelizuje nowe znamiona czy pieprzyki, myśląc, że to ,,nic takiego”.

Zobacz także:  Jeśli będziesz jadł to często, będziesz chory. Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności

Pieprzyk czy czerniak?

W gabinecie lekarskim, bierze się pod uwagę analizę zmian skórnych. Warto zwrócić uwagę na to, czy dane znamię bądź pieprzyk jest asymetryczny, ma nieregularny kształt; jego brzegi są poszarpane, czy nie jest grubsze z jednej ze stron; posiada czerwony lub czarny kolor, który nie jest jednolity; powiększył się znacznie; nie zaszły inne niepokojące zmiany z znamieniu.

Zobacz także:  Najbardziej niebezpieczne sporty na świecie

Konieczna wizyta u lekarza

Pierwszą rzeczą, która powinna uruchomić wewnętrzny alarm jest pojawienie się nowego znamienia lub zmiana koloru, kształtu lub wielkości już istniejącego. Właściwie, każda zmiana na skórze powinna wiązać się z wizytą u odpowiedniego lekarza. W dalszej części konsultacji może zostać zlecona biopsja, czyli badanie zmiany pod mikroskopem.

Zobacz także:  Mity o Kościele Katolickim

Napisane przez Natalia Lewandowska

Studentka dietetyki, pełna pasji do sportu i zdrowego odżywiania. Jej entuzjazm wobec aktywnego trybu życia sprawia, że regularnie angażuje się w różnorodne formy aktywności fizycznej. Jednak to jej fascynacja kuchnią z całego świata wyróżnia ją spośród innych. Nie tylko kocha gotować, ale także eksperymentuje z nowymi składnikami i technikami gotowania, by odkrywać różnorodność smaków i wartości odżywcze. Jej determinacja i chęć dzielenia się wiedzą czynią ją inspiracją dla innych, zachęcając do podejmowania zdrowszych wyborów żywieniowych i aktywnościowych.