w ,

Pomysły na lunch do szkoły i pracy

Pomysły na lunch do szkoły i pracy

Świadome dbanie o zdrowie jest związane ze spożywaniem regularnych posiłków w ciągu dnia. Nieważne czy jesteśmy w pracy, w domu czy na wakacjach warto pamiętać o tym, aby jeść posiłki o regularnych porach. Kiedy jednak jesteśmy poza domem musimy wcześniej zadbać o to, aby móc zabrać ze sobą coś wartościowego i sycącego. 

W przeciwnym razie sięgniemy po jakieś zamienniki w postaci słodyczy, węglowodanowych przekąsek czy słodkich napojów. Te z kolei nie tylko nie będą odżywiały naszego organizmu, ale również będą miały negatywny wpływ na jego funkcjonowanie. 

Dlaczego warto wcześniej przygotowywać lunch do pracy czy szkoły? 

lunch

Wcześniejsze przygotowanie lunchu do szkoły bądź innego miejsca, w którym będziemy się znajdować w porze obiadowej sprawia, że uczymy organizm regularnego spożywania posiłków. Dzięki temu nie musi magazynować tłuszczu i go odkładać, ponieważ wie, że o danej porze dostanie zastrzyk energii. Dzięki temu utrzymujemy zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie. 

Dodatkowo wcześniejsze przygotowanie posiłków pozwala zaoszczędzić pieniądze. Nie musimy kupować jedzenia na mieście. Rośnie także świadomość odnośnie tego, co jemy. Przygotowując posiłek w domu nie komponujemy go z przetworzonych produktów, słodyczy. Staramy się, by lunch do pracy był pełnowartościowy i odżywczy

Pomysły na posiłki, które z łatwością możemy zabrać ze sobą w każde miejsce 

lunch do szkoły

Posiłki, które ze sobą zabieramy, wychodząc z domu muszą być skomponowane nieco inaczej niż te, które spożywamy, kiedy jesteśmy w mieszkaniu. Chodzi o to, aby ich formuła, walory smakowe i konsystencja sprawiały, że mimo trudnych warunków wciąż będą smaczne, łatwe w przechowywaniu i zachowają swoją świeżość. 

Warto pamiętać o tym, że zabierając ze sobą lunch do pracy zawsze powinniśmy mieć także butelkę wody. Nawadnianie organizmu ma ogromne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Ułatwia trawienie, wspomaga koncentrację i łagodzi bóle głowy. Warto zdecydować się na wielorazowy bidon zamiast codziennego kupowania nowej, plastikowej butelki. 

Sałatka z kaszą bulgur 

sałatka z kaszą bulgur

To lunch do szkoły czy pracy, który świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie musimy się obawiać, że będzie niesmaczny, jeśli nie mamy możliwości podgrzania posiłku poza domem. Jego przygotowanie zajmuje około 20 minut. Sałatkę z kaszą bulgur najlepiej wykonać dzień wcześniej, by wszystkie smaki się połączyły. 

Składniki: 

  • 50 g kaszy bulgur, którą gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, 
  • 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę,  
  • pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobina soli, pieprzu i bazylii, 
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę, 
  • 3 pomidorki koktajlowe, 
  • ¼ awokado, 
  • 20 g białej fasoli, 
  • 20 g kukurydzy, 
  • łyżka oliwy. 

Przygotowanie

czerwone pomidory koktajlowe

Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostudzenia. Czosnek podsmażamy na oliwie do czasu aż się lekko zarumieni. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i wkładamy do już zeszklonego czosnku. Smażymy przez około 7 minut.

Po wystudzeniu kurczaka łączymy go z kaszą i pozostałymi warzywami, pokrojonymi w kostkę. Tłuszcz, na którym smażyliśmy kurczaka będzie stanowił sos. 

Naleśniki z grillowanymi warzywami i mozzarellą

naleśniki na talerzu

To wegetariański przepis, który mimo braku mięsa jest naprawdę smaczny i pożywny. Doskonale smakuje na zimno. Świetnie sprawdza się latem, kiedy mamy ochotę na zjedzenie czegoś lekkiego, ale potrzebujemy również energii i nasycenia. 

Składniki: 

  • pół niewielkiej cukinii, 
  • pół czerwonej papryki, 
  • 3 niewielkie pieczarki, 
  • 100 g mozzarelli, 
  • ulubione przyprawy, 
  • łyżka jogurtu naturalnego, 
  • pół łyżki octu winnego, 
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 3 usmażone naleśniki. 

Przygotowanie

pokrojone warzywa na desce

Warzywa kroimy na paski i obtaczamy je w ulubionych przyprawach.  Następnie warzywa grillujemy, jeśli mamy taką możliwość. Jeśli natomiast nie posiadamy opcji szybkiego grillowania w domu czy patelni do grillowania, to możemy ułożyć warzywa na ruszcie piekarnika i nastawić go na 180 stopni. Po 15 minutach warzywa powinny być gotowe. 

Łączymy jogurt z octem, solą i pieprzem. Smarujemy nim każdego naleśnika. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na naleśnikach. Następnie to samo robimy z warzywami. Zwijamy dość ciasno naleśniki tak, by się nie rozwalały i gotowe. Soczyste i pożywne naleśniki idealne na lunch do pracy i szkoły. 

Czytaj także: Produkty zmniejszające apetyt

Kotleciki z indyka z cukinią

lunch do pracy

To posiłek, który najlepiej smakuje, kiedy jest podawany na ciepło. Jednak możemy również jeść go na zimno, jeśli nie mamy problemu ze spożywaniem mięsa w chłodnej postaci. Kotleciki są uwielbiane także przez dzieci, więc świetnie sprawdzą się dla nich, jako lunch do szkoły. 

Składniki: 

  • 200 g mięsa mielonego z piersi indyka, jeśli nie lubimy lekko słodkiego posmaku mięsa z indyka, to możemy z powodzeniem zamienić je na fileta z kurczaka, 
  • ulubione przyprawy,
  • łyżka oliwy,
  • 100 g cukinii, 
  • ząbek czosnku, odrobina cebuli, 
  • 30 g pora, 
  • jedna duża lub dwie małe bułki z pestkami dyni. 

Sposób przygotowania

zielona cukinia na trawie

Pokrojony w drobną kostkę czosnek, cebulę i pora podsmażamy na oliwie.  Po kilku minutach dodajemy do nich surowe mięsa z indyka, połączone z ulubionymi przyprawami. Warto jednak pamiętać o unikaniu gotowych mieszanek przypraw, ponieważ najczęściej są niezdrowe i zawierają dużą ilość węglowodanów. Zamiast tego lepiej skomponować własną, zdrowszą wersję popularnych na rynku przypraw, łącząc ze sobą słodką paprykę, sól, pieprz i ulubione zioła.

Następnie dodajemy cukinię, startą na średnich oczkach na tarce. formujemy dwa kotlety i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron przez około 6 minut z każdej.Kotlety wkładamy do przekrojonej bułki. Możemy dodać do niej dowolne warzywa. Świetnie będą pasowały pomidory, sałata lodowa czy ogórki. 

Tosty z mozzarellą i jagodami

tosty z jagodami

To propozycja lunchu, która również  z pewnością zasmakuje najmłodszym. Tosty są oryginalne, jednocześnie słodkie i orzeźwiające, dlatego dzieci przepadają za ich smakiem. Z powodzeniem zastąpią słodycze i dostarczą dużo ilość witamin i minerałów, które wspierają rozwój i funkcjonowanie zarówno u dzieci, jak i dorosłych. 

Składniki: 

  • 4 kromki chleba tostowego, może być zarówno pszenny, jak i z ziarnami, 
  • 100 g mozzarelli – dla osób, które starają się dbać o sylwetkę można zamienić standardową mozzarellę na mozzarellę w wersji light, 
  • borówki amerykańskie – możemy zamienić je na inne owoce, ale musimy pamiętać o tym, żeby były słodkie.

Przygotowanie

lunch do szkoły

Mozzarellę kroimy w cienkie paski i układamy na dwóch kromkach chleba tostowego, następnie pokrywamy kanapkę owocami i zamykamy kolejną kromką. Wkładamy do tostera. Całość możemy podawać z ułożonymi na wierzchu bananami i odrobiną masła orzechowego. 

Czytaj także: Witamina D – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

Omlet z szynką z kurczaka i szpinakiem 

omlet na białym talerzu

To wytrawny posiłek, którego przygotowanie zajmie nam około kwadransa. Nie zajmuje dużo miejsca w torbie czy w plecaku a nasyci nas na wiele godzin. Podane dodatki możemy w dowolny sposób zmieniać tak, by powstał omlet w naszej ulubionej postaci. 

Składniki: 

  • 2 jajka, 
  • odrobina soli i pieprzu, 
  • 3 plasterki szynki z kurczaka bądź z indyka, 
  • 4 liście szpinaku, 
  • 3 pomidorki koktajlowe, 
  • 10 g startego sera żółtego. 

Przygotowanie

omlet na białej patelni

Jajka roztrzepujemy z solą oraz pieprzem i wylewamy na patelnię. Jeśli mamy dobrej jakości patelnię, do której nic nie przywiera, to nie musimy używać tłuszczu. W przeciwnym razie warto użyć odrobiny masła lub oliwy.

Na lekko już ściętym omlecie kładziemy szpinak, szynkę i pomidorki koktajlowe. Na koniec posypujemy żółtym serem i składamy omlet na pół. Kiedy już omlet się zetnie a ser rozpuści pakujemy go do pudełka i zabieramy ze sobą, jako lunch do pracy bądź szkoły. 

Omlet szarlotka na słodko 

omlet z owocami

To z kolei propozycja omleta, tym razem, w słodkiej wersji. Smakuje, jak ciasto i idealnie pasuje do kawy w pracy czy w szkole. Zdecydowanie sprawdza się w roli posiłku na zimno a jeśli chodzi o dobór owoców, to również możemy je zmieniać, osiągając za każdym razem inny efekt smakowy. 

Składniki: 

  • 2 jajka, 
  • jedno niewielkie jabłko, 
  • odrobina cynamonu, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki, 
  • łyżka jogurtu naturalnego, 
  • łyżeczka syropu z agawy bądź odrobina cukru pudru do posypania omleta. 

Przygotowanie

omlet z orzechami

Jajka roztrzepujemy z jogurtem naturalnym (możemy zastąpić go jogurtem greckim). Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Smażymy z każdej strony aż omlet się zetnie i polewamy syropem z agawy bądź posypujemy cukrem pudrem i gotowe! 

Pożywna kanapka z łososiem, awokado i jajkiem sadzonym

bajgiel z łososiem i sałatą

To idealny posiłek na dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu a chcemy zabrać ze sobą coś, co jest jednocześnie smaczne, pożywne i sycące. Najlepiej smakuje na zimno i również nie zajmuje wiele miejsca. Doskonale sprawdzi się także, jako przekąska na podróż. 

Składniki: 

  • 2 duże kanapki ciemnego pieczywa, 
  • 50 g wędzonego łososia w plastrach, 
  • ¼ awokado, 
  • jajko sadzone z odrobiną soli i pieprzu.

Przygotowanie 

żółtko jajka w skorupce

Kanapkę smarujemy awokado i kładziemy na to naszego łososia i jajko sadzone. Jeśli nie chcemy jajka sadzonego, to możemy ugotować jajko w koszulce.

Będzie efektownie wyglądało, smakowało i miało właściwości odżywcze, które dodadzą nam energii na cały dzień pracy i nauki. 

Co warto ze sobą dodatkowo zabrać w ramach lunchu do szkoły bądź pracy? 

Pomysły na lunch do szkoły i pracy

Jako dodatek do  lunchu do szkoły czy pracy dobrze sprawdzają się wszelkiego rodzaju owoce i warzywa. Jabłka, banany czy winogrona mają dużą ilość węglowodanów, więc dodadzą nam energii a przy okazji zastąpią u nas ochotę na słodycze. 

Warzywa warto pokroić w paski i włożyć do pudełka na lunch. Do warzyw świetnie sprawdza się hummus, który pełni rolę sosu. Suszone owoce także są idealną przekąską w pracy, którą warto mieć pod ręką. 

Trochę energii

Pomysły na lunch do szkoły i pracy

Dobrze sprawdzą się także batoniki, dodające energii. Warto jednak zwracać uwagę na ich skład, aby nie zawierały samych cukrów prostych, ale także nieco zbóż czy suszonych owoców, które są zarówno smaczne, jak i pożywne.

Koniecznie pamiętajmy także o wodzie, do której możemy dodać ulubionych owoców, by cieszyć się delikatnym aromatem owoców bez dodatkowych kalorii. 

Czytaj także: Zdrowe jedzenie, po którym poczujesz się świetnie!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.