w , ,

Oliwki – zdrowy dodatek do pizzy

Oliwki w drewnianym naczyniu.

Oliwki mają na tyle specyficzny smak, że nie każdy je lubi. Jednak właściwości zdrowotne oliwek sprawiają, że powinniśmy po nie sięgać tak często, jak to możliwe! Z ich dodatkiem możemy przygotować zdrową pizzę!

W diecie śródziemnomorskiej oliwki są naturalną przekąską, po którą mieszkańcy tamtego rejonu sięgają każdego dnia. Zawierają niewielką ilość kalorii, wiec pomagają w utrzymaniu atrakcyjnej sylwetki.

Dodatkowo, oliwki wspomagają funkcjonowanie całego naszego organizmu, układu trawienia, wzroku. Jedząc co najmniej 7 oliwek dziennie możemy znacznie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia – sprawdź, co możesz dzięki nim zyskać!

Oliwki.
unsplash.com

Oliwki pomagają dbać o sylwetkę

Właściwości zdrowotne oliwek umożliwiają nam kontrolowanie naszej wagi oraz sylwetki. Dzięki spożywaniu oliwy z oliwek czy oliwek w czystej postaci zadbamy o wysoki poziom serotoniny we krwi – jest to hormon szczęścia, wspomagający procesy zasypiania, kontrolę nastroju, ale i wpływający na nasz apetyt!

Wysoki poziom serotoniny we krwi umożliwia nam kontrolowanie potrzeb żywieniowych naszego organizmu. Dzięki temu nie odczuwamy stale głodu i nie mamy ciągłego poczucia, że chcemy sięgnąć po dodatkową przekąskę.

Oliwki zawierają też niewielką ilość kalorii, więc ich spożywanie nie sprawi, że zjemy kilkaset dodatkowych kalorii w ciągu dnia. Garść oliwek zawiera bowiem tylko około 33 kalorii – to naprawdę niewiele! Są one również źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit.

Oliwki na przygotowanym do posiłku stole.
unsplash.com

Pozytywny wpływ oliwek na funkcjonowanie układu nerwowego

Oliwki są bogatym źródłem witaminy B. Dzięki temu korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy. Łagodzą napięcia układu nerwowego, poprawiają naszą sprawność intelektualną oraz samopoczucie.

Właściwości zdrowotne oliwek ułatwiają również regenerację. Dzięki wysokiemu poziomowi witaminy B nasz organizm prawidłowo funkcjonuje i jest w stanie maksymalnie się regenerować podczas 7-8 godzin snu.

Witamina B ma również pozytywny wpływ na kondycję naszej skóry oraz włosów. Zapobiega powstawaniu wyprysków, leczy niewielkie stany zapalne. Dodatkowo, witamina B zapobiega wypadaniu i siwieniu włosów.

Oliwki, wkomponowane w posiłek.
unsplash.com

Właściwości zdrowotne oliwek a kondycja naszych oczu

Zawarta w oliwkach witamina A pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego narządu wzroku, ponieważ wspomaga ona prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka. Dzięki temu nasze oczy na długo zachowują sprawność!

Właściwości zdrowotne oliwek, dzięki zawartej w nich witaminie A, umożliwiają także prawidłowy proces wymiany zewnętrznych warstw naskórka. Możliwa jest regeneracja naskórka na odpowiednim poziomie.

Witamina A odgrywa także dużą rolę, jeśli chodzi o naszą urodę – pomaga zachować jędrną skórę, mocne paznokcie i silne włosy. Chroni również nasz organizm przed chorobami nowotworowymi i wspiera go w walce z bakteriami czy wirusami.

Oliwki w drewnianym naczyniu.
unsplash.com

Oliwki – źródło witaminy C i E

W oliwkach znajdują się także witaminy C oraz E. Te, w połączeniu z pozostałymi składnikami, zawartymi w oliwkach, chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych, przyczyniających się do powstania raka.

Właściwości zdrowotne oliwek wspomagają również naszą odporność, chroniąc organizm przed sezonowymi infekcjami. Oliwki spowalniają także procesy starzenia w naszym organizmie i opóźniają, zachodzące w nim w związku z tym, procesy rozpadu komórek.

Oliwki, dzięki witaminie E, są wypełnione przeciwutleniaczami, które chronią komórki naszego ciała przed stresem oksydacyjnym oraz przed uszkodzeniami. Zaś witamina C uszczelnia nasze naczynia krwionośne, przyspiesza gojenie ran i dba o kondycję naszych dziąseł!

Oliwki, wiszące na drzewie.
unsplash.com

Właściwości zdrowotne oliwek, wynikające z bogactwa mikroelementów

Właściwości zdrowotne oliwek wynikają również z tego, że zawierają one ogromną ilość mikroskładników takich, jak potas, żelazo, miedź czy fosfor. Dzięki nim możemy zadbać o kondycję całego organizmu.

Żelazo czy potas wspierają funkcjonowanie naszego serca oraz całego układu krwionośnego. Oliwki chronią nasz organizm przed anemią – problemem z niedokrwistością, powodującym zawroty głowy, bladość skóry, sinienie ust czy problemy z koncentracją.

Kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu krwionośnego ma także miedź, która ma kluczową rolę w powstawaniu czerwonych krwinek oraz regulowaniu ich prawidłowego funkcjonowania. Miedź wpływa również na prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych. Zaś fosfor wspiera kondycję naszych kości oraz zębów.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.