Pieczarki są doskonałym źródłem kwasu foliowego
Właściwości zdrowotne pieczarek sprawiają, że warto je spożywać, jeśli zmagamy się z anemią czy zaburzeniami trawienia. Jeśli cierpimy na tego rodzaju schorzenia czy biegunkę, bóle głowy, stany zapalne w jamie ustnej, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że mamy problem z niedoborem kwasu foliowego. Powszechnie uważa się, że powinny go przyjmować jedynie kobiety w ciąży, jest to jednak błędne założenie.
Kwas foliowy sprawia, że komórki w naszym organizmie rozwijają się w prawidłowy sposób. Jednocześnie możliwe jest ich odbudowywanie na wypadek różnego rodzaju uszkodzeń. A to oznacza, że kwas foliowy jest ważny w życiu każdego z nas i jeśli mamy problem z ogólnym rozstrojem organizmu, to być może cierpimy na jego niedobór – warto wówczas pamiętać o pieczarkach, które mogą go zniwelować.