Pieczarki – kulinarni bohaterowie pizzy, zapiekanek i wielu szybkich dań, które uwielbiamy za smak, ale często niesłusznie omijamy ze względów zdrowotnych. Przez lata funkcjonowały w cieniu innych warzyw, uznawane za „puste w środku” i pozbawione wartości odżywczych. Tymczasem prawda o pieczarkach może Cię zaskoczyć!
Te niepozorne grzyby to prawdziwe źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Dodając je do swoich ulubionych dań, nie tylko zyskujesz smak, ale też realne wsparcie dla zdrowia – bez wyrzutów sumienia. Zapomnij o stereotypach – pieczarki mają się czym pochwalić!
Sprawdź, dlaczego warto włączyć je na stałe do swojego jadłospisu i jakie korzyści mogą przynieść Twojemu organizmowi.
Pieczarki mogą nam skutecznie pomóc w trakcie odchudzania

Pieczarki są doskonałym produktem w kuchni dla osób, chcących zrzucić nieco zbędnych kilogramów. W 100 gramach pieczarek znajdują się tylko 22 kcal – oznacza to, że nawet jeśli dodamy dużą ilość pieczarek do swojego obiadu, to nie zwiększymy przy tym znacząco jego kaloryczności. Zyskamy jednak znacznie większą objętość spożywanego posiłku, co sprawi, że mimo upływu czasu nie będziemy odczuwać głodu!
Właściwości zdrowotne pieczarek są również cenne dla osób, walczących z nadwagą czy otyłością, bo zawierają one niewielką ilość tłuszczu. Właściwie jest ona znikoma – dzięki temu są tak mało kaloryczne a jednocześnie sycące. Zamiast tłuszczu głównym składnikiem pieczarek jest woda. To dlatego pieczarki wrzucone na patelnię po kilku minutach drastycznie zmniejszają swoją objętość. Czasem aż trudno uwierzyć, że z pół kilograma pieczarek zostało jedynie kilka łyżek usmażonego dodatku do potraw!
Pieczarki są zalecane dla osób z problemami krążenia

Zdrowotne właściwości pieczarek sprawiają, że potrafią one zmniejszać poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Właśnie dlatego są zalecane osobom, zmagającym się z problemami, związanymi z sercem oraz całym układem krążenia. Dzięki ich specyficznym właściwościom możliwe jest naturalne uregulowanie pracy serca i sprawienie, że nie będzie dochodziło do rozwoju takich chorób, jak nadmiar złego cholesterolu czy miażdżyca.
Niektórzy dietetycy zalecają rezygnację z czerwonego mięsa na rzecz pieczarek, które są ich zdaniem pełnowartościowymi produktami. Cóż, być może trudno byłoby umieścić je w swojej diecie, jako główny posiłek, ale jako dodatek z pewnością warto. Przy okazji powinniśmy także pamiętać, aby w przypadku chorób serca i zbyt wysokiego cholesterolu zadbać o zdrowe produkty i zbilansowaną dietę. Nie należy także zapominać o codziennej dawce aktywności fizycznej w postaci spaceru czy przejażdżki na rowerze.
Spożywanie pieczarek może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory

Właściwości zdrowotne pieczarek od wielu lat były znane mieszkańcom Wschodu. Jednak obecnie coraz częściej mówi się o nich również na Zachodzie. Okazało się bowiem, że zawarte w pieczarkach polisacharydy grzybowe i terpeny mają działanie antyrakowe! Ze względu na to, że choroby nowotworowe zaczynają dotykać coraz większą liczbę osób po pieczarki powinniśmy sięgać wszyscy w ramach swego rodzaju profilaktyki.
Wyciąg z białych pieczarek może znacząco wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu. Szczególnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi oraz prostaty – są to szczególnie często nowotwory wśród kobiet i mężczyzn. Takie działanie pieczarek jest możliwe dzięki temu, że wyciąg z nich hamuje rozwój enyzmów, odpowiedzialnych za mnożenie się komórek nowotworowych. Jeśli jest jakiś sposób na to, by czuć się bezpieczniej, to warto z niego skorzystać.
Pieczarki zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca

W pieczarkach znajduje się duża ilość potasu. Szacuje się, że spożycie około 100 gramów pieczarek zaspokaja nawet 10% naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek! Dzięki temu możemy znacząco poprawić funkcjonowanie naszego serca. Właściwości zdrowotne pieczarek regulują pracę całego układu krążenia. Dzięki temu możliwy jest sprawny transport krwi do poszczególnych tkanek i prawidłowe dotlenienie poszczególnych komórek.
Dzięki temu, ze pieczarki regulują ciśnienie naszej krwi, zapobiegają rozwojowi miażdżycy czy nadmiernemu wzrostowi złego cholesterolu, chronią nas także przed udarami mózgu czy zawałami serca! Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że nawet pomimo stosunkowo młodego wieku jesteśmy bardzo narażeni na zawał serca. Duża ilość stresu, niewielkie ilości regeneracji oraz niezdrowa dieta, to czynniki, które sprawiają, że już osoby około 40 roku życia znajdują się w grupie ryzyka, jeśli chodzi o zawał serca czy udar mózgu. Warto o siebie dbać i się przed tym chronić!
Pieczarki poprawiają naszą odporność

W pieczarkach oprócz potasu znajdują się również inne pierwiastki chemiczne. Jednym z nich jest selen. Szacunkowo, spożycie około 100 gramów pieczarek zaspokoi aż 17% naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek! Biorąc pod uwagę to, że są one smaczne i możemy dodawać je do różnego rodzaju potraw, to naprawdę warto to robić, Przy okazji powinniśmy też pamiętać o właściwościach zdrowotnych selenu, który wpływa wręcz zbawiennie na nasz organizm.
Odpowiednia ilość tego pierwiastka we krwi daje nam gwarancję tego, że nasza odporność będzie pracowała najlepiej, jak to możliwe. Jeśli więc zależy nam na tym, by nie chorować zbyt często albo mamy w domu dzieci, to zdecydowanie powinniśmy się zabrać za zrobienie zapiekanek czy ulubionej zupy pieczarkowej. Właściwości zdrowotne pieczarek sprawią również, że drobnoustroje, które już dostały się do naszego organizmu nie będą rozmnażały się z taką łatwością, jak przy niedoborze tego pierwiastka.
Pieczarki są dobrym źródłem witaminy D

Powszechnie wiadomo, że niedobór witaminy D, to dolegliwość, z którą zmaga się ogromna ilość Polaków. Dzięki pieczarkom możemy zniwelować ten niedobór, ponieważ są one źródłem tej witaminy. Właściwości zdrowotne pieczarek wzmacniają nasze kości. Oprócz tego, pieczarki zapobiegają także krzywicy, osteoporozie, chorobom stawów oraz osłabieniu mięśni. Pieczarki warto spożywać w każdym wieku, ale należy pamiętać o tym, aby szczególnie wzmacniać kości u dzieci i osób starszych.
Zawarta w pieczarkach witamina D jest także pożądana przez alergików. Jej właściwości sprawiają, że objawy alergii takie, jak kaszel, katar czy łzawiące oczy są mniej odczuwalne. Dzięki temu znacznie zwiększa się komfort życia alergików. Odpowiednia ilość witaminy D w diecie, to także gwarancja tego, że nasz organizm będzie prawidłowo przyswajał wapń oraz fosfor – pierwiastki, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego.
Pieczarki są doskonałym źródłem kwasu foliowego

Właściwości zdrowotne pieczarek sprawiają, że warto je spożywać, jeśli zmagamy się z anemią czy zaburzeniami trawienia. Jeśli cierpimy na tego rodzaju schorzenia czy biegunkę, bóle głowy, stany zapalne w jamie ustnej, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że mamy problem z niedoborem kwasu foliowego. Powszechnie uważa się, że powinny go przyjmować jedynie kobiety w ciąży, jest to jednak błędne założenie.
Kwas foliowy sprawia, że komórki w naszym organizmie rozwijają się w prawidłowy sposób. Jednocześnie możliwe jest ich odbudowywanie na wypadek różnego rodzaju uszkodzeń. A to oznacza, że kwas foliowy jest ważny w życiu każdego z nas i jeśli mamy problem z ogólnym rozstrojem organizmu, to być może cierpimy na jego niedobór – warto wówczas pamiętać o pieczarkach, które mogą go zniwelować.
Pieczarki, to produkt doskonały dla kobiet, planujących ciążę

Coraz częściej kobiety przed zajściem w ciążę wykonują różnego rodzaju badania i rozpoczynają suplementację witamin – dzięki temu już od pierwszych dni życia płodowego chcą zapewnić swojemu dziecku wszystko, co najlepsze. Właściwości zdrowotne pieczarek sprawiają, że będzie to nie tylko możliwe, ale i przyjemne. Spożywając pieczarki przed ciążą i w trakcie ciąży dostarczymy sobie wielu składników odżywczych w postaci witamin i pierwiastków, które wzmocnią nasze ciało w tym wymagającym czasie.
Dodatkowo, dostarczymy sobie odpowiednią ilość kwasu foliowego. Wiele kobiet popełnia błąd, ponieważ zaczynają suplementację kwasu foliowego w czasie, kiedy dowiadują się o ciąży. Najczęściej następuje to około 5-6 tygodnia ciąża. Tak naprawdę kwas foliowy ma szczególnie duże znaczenie w pierwszych dniach rozwoju płodu – to właśnie wtedy kształtuje się kora mózgowa dziecka a do jej prawidłowego rozwoju niezbędny jest właśnie kwas foliowy! Jeśli więc planujemy ciążę, to warto sięgać po pieczarki, kiedy tylko nabierzemy na nie ochoty.
Jedz pieczarki, kiedy możesz

Właściwości zdrowotne pieczarek sprawiają, że są naprawdę cennym produktem dla naszego zdrowia. Mogą również stanowić świetną bazę do zupy kremu, pasty jajecznej z pieczarkami, ulubionej pizzy czy zapiekanki.
Dzięki temu, że są bardzo uniwersalnym produktem z łatwością możemy przemycić je do codziennej diety. Ich delikatny smak sprawia również, że większość osób po prostu je lubi!