
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem
Ta propozycja, to naprawdę dobry pomysł na sycący obiad. Do jej przygotowania będziemy potrzebować 800 gramów ziemniaków, 150 gramów boczku, 150 gramów żółtego sera, 200 gramów pieczarek. Oprócz tego przydadzą się także ulubione przyprawy.
Przepisy na zapiekanki z ziemniakami często zaczynamy od obrania i podgotowania ziemniaków. Ziemniaki, pokrojone w talarki, gotujemy w osolonej wodzie przez 12 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na maśle.
Nasz boczek również kroimy w drobną kostkę. Następnie odsmażamy go do czasu, kiedy lekko się zarumieni. Ser ścieramy na tarce. Do pieczarek dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz oregano. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy do nich pieczarki, boczek oraz już starty ser. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Nasza zapiekanka powinna być gotowa po około 35 minutach. Dobrze smakuje również na zimno!