
Wegetariańska zapiekanka na bazie dyni i cukinii
Ten przepis na zapiekankę, to doskonała propozycja dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować 500 gramów dyni, 300 gramów cukinii, 2 ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy, 200 gramów pomidorów, 100 gramów dowolnego makaronu i 300 gramów sera mozzarella.
Najpierw kroimy dynię w kostkę i lekko ją podgotowujemy. Cukinię ścieramy na tarce i podsmażamy delikatnie na oliwie, z dodatkiem czosnku. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory. W międzyczasie gotujemy, standardowo, al dente, nasz makaron.
Ser mozzarella również ścieramy na tarce. Kiedy dynia już lekko zmięknie łączymy ją z makaronem oraz pozostałymi warzywami. Na koniec dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. 20 minut w piekarniku, nagrzanym to 180 stopni i obiad gotowy!
Przepisy na zapiekanki mogą być naprawdę dobrym pomysłem na wartościowe posiłki dla wegetarian! Taką zapiekankę śmiało możemy zabrać ze sobą również na lunch czy na kolację, kiedy wychodzimy z domu.