
3. Ziemniaki w panierce
Ten przepis wydaje się być dosyć kontrowersyjny, ale zaufaj nam – są naprawdę smaczne. Dodatkowo, świetnie smakują podane bez mięsa. Wystarczy ulubiona sałatka ze świeżych warzyw czy domowy sos i gotowe.
Do przygotowania potrzebujemy 1 kilogram ziemniaków, 1 jajka, 150 gramów bułki tartej, 1 łyżeczki suszonej bazylii oraz szczypty oregano. Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i podgotowujemy przez 15 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni i łączymy nasze przyprawy z bułką tartą. Po lekkim wystudzeniu ziemniaków obtaczamy je w jajku a następnie w bułce, połączonej z przyprawami. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pomysły na ziemniaki mogą być niekiedy bardziej angażujące, ale wówczas pełnią rolę pełnego, smacznego obiadu, do którego nie trzeba przygotowywać mięsa!