w , ,

Ten gen uratuje nas przed głodem

Rośliny uprawiane na polu - gen ochronny.
unsplash.com

Gen ochronny dla roślin

Gen ochronny został odkryty przez naukowców z Baylor College of Medicine i przetestowany na uprawach pomidorów. Okazało się, że dzięki niemu – mimo rosnącej temperatury – ilość upraw się nie zmniejsza.

Zobacz także:  Te słodkie zwierzaki sprawią, że zakochasz się w nich

Dzięki ochronie genowej dwa stopnie więcej na termometrze nie wywarły katastrofalnego wpływu na ilość plonów. Zdaniem badaczy technologia z powodzeniem może być wykorzystywany przy uprawie ryżu, pszenicy czy soi.

Zobacz także:  Rośliny trujące, które spotkasz w Polsce - uważaj na nie!

Są to produkty, które stanowią podstawę diety większości ludzi, jeśli chodzi o to, co może być produkowane za pomocą rolnictwa. Z tych produktów powstają chleby, lokalne potrawy czy bezmięsne źródła białka.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.