in , ,

5 powodów by jeść fasolę szparagową

Fasolka nabita na wykałaczki.
unsplash.com

Fasola szparagowa a cukrzyca

Fasola szparagowa jest zalecana nie tylko osobom, które zmagają się z cukrzycą. Bardzo często lekarze czy dietetycy zalecają jej spożywanie, jeśli u kogoś podejrzewa się wczesne stadium cukrzycy.

Właściwości fasoli szparagowej pomagają bowiem kontrolować poziom cukru w naszym organizmie. Warzywo to ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc po jego spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom cukru we krwi.

Zobacz także:  Zdrowe jedzenie, po którym poczujesz się świetnie!

Białko, które znajduje się w fasoli sprawia, że poziom cukru wzrasta stopniowo, dzięki czemu insulina spokojnie może być naturalnie wytwarzana w odpowiednich ilościach, by jej niedobór nie zagrażał naszemu zdrowiu.

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.