3. Bataty, jako doskonałe źródło właściwości odżywczych dla kobiet w ciąży
Ze względu na to, że bataty zawierają dużą ilość składników odżywczych, są świetnymi produktami dla kobiet w ciąży oraz tych, które w najbliższym czasie planują macierzyństwo. Szczególnie cenny jest w tym wypadku kwas foliowy.
Właściwości batatów sprawią, że możliwe będzie zmniejszenie ryzyka wystąpienia u dziecka wad serca, rozszczepu warg i policzków oraz problemów z układem nerwowym. Dodatkowo bataty zawierają także beta-karoten i polifenole. Dzięki temu nasza odporność jest znacznie silniejsza i dochodzi do redukcji negatywnych skutków, jakie wywołuje w naszym organizmie stres.
Słodki ziemniak, to także źródło pierwiastków takich, jak magnez, miedź, żelazo, wapń, jod, fosfor czy selen. Usprawniają one funkcjonowanie ciała i sprawiają, że bataty witaminy i minerały w nich zawarte powinny znaleźć się na liście zachcianek podczas ciąży!