Na przestrzeni lat masło zyskało niezbyt pochlebną opinię. Zaczęło być one zastępowane innymi zamiennikami tłuszczu. Czy jednak kompletna eliminacja tego składnika z diety jest dla nas dobra? Okazuje się, że nie. Masło w odpowiednich ilościach jest dla nas bardzo zdrowe, m.in.. przeciwdziała miażdżycy. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto spożywać masło.
Czy masło jest zdrowe?

1. Masło zawiera zdrowe tłuszcze
Masło zawiera tłuszcze trans, ale także te dobre tłuszcze trans. Z kolei w olejach roślinnych są one obecne w niewielkich ilościach, dlatego lepiej nie rezygnować z masła. Ten dobry rodzaj występuje w przyrodzie, a więc i w maśle, złe są natomiast tłuszcze przemysłowe, obecne, np. w margarynie.
Tłuszcz obecny w maśle, wbrew pozorom, zapobiega otyłości, cukrzycy, miażdżycy. Działa też antynowotworowo i przeciwbakteryjne. A ponadto chroni przed zaćmą czy zwyrodnieniem stawów.

2. Masło to źródło witamin
Masło to nie tylko sam tłuszcz. Zawiera ono bowiem także witaminy. To szczególnie dobre źródło witaminy A, choć zawiera też pozostałe, czyli: D, E oraz K. Warto dostarczać sobie cennych witamin w wielu formach, również jedząc masło. Braki tych witamin mogą mieć niebezpieczne skutki.
Co ciekawe, masło bogate jest w sprężony kwas linolowy, który pomaga w utrzymaniu wagi. Składnik ten jest niezastąpiony i poza działaniem odchudzającym, ma też działanie, m.in. przeciwnowotworowe.

3. Masło posiada cenny kwas masłowy
Innym wartościowym kwasem występującym w maśle jest kwas masłowy. Jest to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, którym żywią się nasze „dobre” bakterie jelitowe. Zapobiega on infekcjom, ponieważ bakterie jelitowe potrzebują go do obrony przed mikroorganizmami patogennymi.
Masło i zawarty w nim kwas dba więc o florę bakteryjną jelit. Jeśli chcemy uniknąć chorób i problemów jelitowych, to wprowadźmy masło do jadłospisu.

4. Czy cholesterol rzeczywiście jest taki zły?
Cholesterol jest często demonizowany. Jednak pamiętajmy, że tylko jego za wysoka ilość jest szkodliwa. Cholesterol jest nam potrzebny, bo buduje oraz odbudowuje ściany naszych komórek. Masło zawiera cholesterol, który jest niezbędny niemal do wszystkiego. Bez niego jelita, mózg, produkcja hormonów nie funkcjonują prawidłowo.
Cholesterol jest ważny także dla małych dzieci, bo sprzyja rozwojowi ich mózgów. Miejmy to na uwadze, kiedy przyjdzie nam do głowy, aby wykluczyć masło z diety.

5. Masło jest lekkostrawne
Tłuste jedzenie na pewno nie kojarzy nam się z lekkostrawnym posiłkiem. Masło samo w sobie jest jednak lekkostrawne.
Spowodowane jest to tym, że tłuszcz mleczny przyswaja się najłatwiej ze wszystkich tłuszczów spożywczych.
Wszystko dzięki zawartości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie muszą być poddawane emulgacji przy użyciu soli żółciowych.
Dodawanie dużych ilości masła do dania nie sprawi, że stanie się ono lekkostrawne, ale masło na pewno nie zaszkodzi naszemu trawieniu.
Podobał Ci się ten wpis? Podziel się nim ze swoimi znajomymi!