Warzywa, które mogą powodować wzdęcia
Warzywa są lekkie i wydają się być dobrą opcją na kolację. Okazuje się jednak, że nie zawsze! Zdarzają się bowiem sytuacje, w których produkty tego rodzaju mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu!
Wynika to z tego, że niektóre warzywa zawierają błonnik, który nie jest rozpuszczalny. Z tego powodu zalega w naszych jelitach, powodując poważny dyskomfort. Najczęściej jest on przez nas odczuwany w postaci wzdęć czy problemów z uczuciem pełności mimo, że nie zjedliśmy zbyt dużo.
Jeśli chodzi o warzywa, wpisujące się w to, czego nie jeść na noc, to należą do nich kalafior, szpinak czy pomidory. Choć te warzywa same w sobie są doskonałym źródłem zdrowotnych właściwości, to spożywane przed snem nie będą najlepszym wyborem.
Zamiast nich lepiej postawić na inne warzywa, które zawierają błonnik rozpuszczalny takie, jak dynia, ogórki czy sałata lodowa. Możemy tworzyć z nich sałatki, zupy, dipy czy musy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczą tylko chęci!