w , ,

Denerwujesz się? Zacznij jeść te witaminy

Kilka rodzajów sera na kamieniach z gałązką jaśminu obok.
unsplash.com

Dlaczego niedobór magnezu jest tak powszechny

Mogłoby się wydawać, że skoro magnez występuje w tak dużej ilości produktów, to mało kto ma problemy z jego niedoborem. Otóż jest zupełnie inaczej! Wynika to z faktu, że wiele substancji obniża poziom wchłanialności magnezu.

Może się do tego przyczynić przyjmowanie niektórych leków czy też terapia hormonalna, stosowanie antykoncepcji. Z kolei magnez, który znajduje się w pożywieniu wchłania się szacunkowo jedynie w około 40%.

Zobacz także:  Prawie nikt nie zna ukrytych tajemnic używania tych przedmiotów

Warto zdawać sobie również sprawę z tego, że w wielu produktach znajduje się kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie magnezu z pożywienia. Jego wchłanianie jest utrudniane także przez nasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w tłustych mięsach czy serach.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.