Dlaczego lepka powłoka jest nakłada na jabłko
Tego rodzaju zabieg ma właściwie jeden cel. Chodzi o to, by jabłka prezentowały się idealnie, nieskazitelnie i przyciągały uwagę klientów, chcących zrobić zakupy. To wydaje się być oczywiste i uzasadnione. W końcu chodzi o to, żeby sprzedać jak najwięcej i móc na tym zarobić.
Dziwi jednak fakt, że klienci zamiast wybierać jabłka, wyglądające o wiele naturalniej, sięgają po te polerowane, bez najmniejszej skazy. Dlaczego tak się dzieje? Wydaje się, że jest to spowodowane tym, że chcemy żyć w coraz bardziej wyidealizowanym świecie, gdzie nawet owoce nie mają prawa odstawać od ogólnie przyjętych norm.
Dlaczego jabłko klei się do rąk? Bo klienci oczekują, że będzie perfekcyjne! Rynek działa tak, że znajduje się na nim właściwie tylko to, na co aktualnie jest zapotrzebowanie. Jeśli idealne, choć pokryte odchodami insektów, owoce się sprzedają, to każdy może je mieć.