w ,

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Jak jeść pestki słonecznika? 

słonecznik

Wiele osób spożywa słonecznik w postaci łuskanych nasion – jest to proces czasochłonny, ale jednocześnie ogromnie satysfakcjonujący! Obecnie na rynku dostępnych jest dużo rodzajów łuskanego już słonecznika – warto jednak przy wyborze tego rodzaju przekąski zwrócić uwagę na to czy na pewno nie jest on sztucznie i nadmiernie dosalamy. Wówczas, oprócz zdrowotnych właściwości, dostarczymy swoim narządom nadmierną ilość, jakże szkodliwej, soli.

Świetnym źródłem zdrowia z pestek w diecie jest także pasta ze słonecznika! Możemy wykonać ją samodzielnie blendując pestki słonecznika z odrobiną oliwy i masła orzechowego bądź kupić ją w każdym markecie. Słonecznik może również znajdować się w pieczywie bądź być dodatkiem do takich potraw, jak zupy czy sałatki, gdzie będzie przyjemnie chrupiącym elementem. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.