w ,

Jak przechowywać żywność, aby na dłużej zachowywała świeżość

Przechowywanie warzyw

zielone warzywa

Surowe warzywa najlepiej przechowywać w lodówce w plastikowym organizerze bądź wprost na półce. Ważne jest jednak to, aby pudełko nie było zamknięte. Wówczas cyrkulacja powietrza, połączona z niską temperaturą, jaka jest utrzymywana w lodówce, sprawią, że warzywa będą dłużej świeże i będą miały przyjemną strukturę. 

Zobacz także:  Aspiryna może szkodzić Twojemu sercu

Warzywa oraz owoce najbezpieczniej jest przechowywać w dolnych szufladach lodówki. To właśnie w tym miejscu panuje idealna dla nich temperatura, wynosząca 10 stopni. W niej najdłużej zachowują swoją świeżość i smak. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.