
Wyniki badań
Po 26 tygodniach zbadano poziom galektyny-3 u grupy badawczej. Okazało się, że osób, które stosowały post głodowy, poziom białka był wyższy. To jednak nie jedyny sukces. Zaobserwowano także zmniejszenie nasilenia objawów insulinooporności, zespołu metabolicznego.
Efekty były podobne do tych, jakie osiąga się za pomocą farmakoterapii, gdy przyjmujemy inhibitory SLGT-2, które prowadzą do obniżenia poziomu glukozy we krwi osób, które zmagają się z cukrzycą typu II. Naukowcy podkreślają także, że przebieg badania nie był uciążliwy dla pacjentów.
Żaden z nich nie chciał się wycofać z programu. Naukowcy uważają, że warto bliżej przyjrzeć się galektynom i ich funkcjom w naszym organizmie. Ich zdaniem mogą one odpowiadać za ogólny stan organizmu – w tym także za sposób, w jaki radzimy sobie z infekcjami!