Czerń i pastele – kolory mocy
Czerń do kolor dla tych, którzy cenią sobie siłę, niezależność i odwagę. Z pewnością nie dla każdego czerń będzie dobrym wyborem w kuchni. Jest to kolor raczej surowy, często określany, jako męski.
Taka kuchnia jest przede wszystkim stylowa, ponadczasowa i tajemnicza. Na apetyt wpływa zaś w sposób umiarkowany – nie napędza go sztucznie, ale i nie hamuje. Na wiele osób czarna kuchnia może działać, jak afrodyzjak – jest to bowiem symbol siły, niezależności.
Pastele w kuchni są z kolei wyborem bezpiecznym, ale i ponadczasowym, klasycznym. W połączeniu z naturalnymi brązami czy szarościami, będą się doskonale komponowały. W przeciwieństwie do czerwieni czy intensywnej pomarańczy, delikatne pastele nas relaksują i uspokajają.
Jednocześnie to, że są tak przyjemne w odbierze może wzmacniać nasz apetyt, chęć na jedzenie i przebywanie w kuchni! Należy jednak uważać, by po połączeniu kolorów nasza kuchnia nie okazała się być zbyt cukierkowa, przesłodzona – to może sprawiać, że będzie nas przytłaczała.