Dyskusje nad tematem legalizacji marihuany wydają się nie mieć końca. Zaobserwowano znaczy wzrost sprzedaży specyfiku. Ma on tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jednak obecnie w polityce dostrzegalny jest trend, polegający na legalizacji marihuany w wielu krajach czy stanach w USA.
W związku z tym naukowcy rozpoczęli badania na temat tego, jaki wpływ ma legalizacja marihuany na wzrost sprzedaży kalorycznego, niezdrowego jedzenia, powodującego nadwagę. Dotychczas podobne publikacje się nie pojawiały.
Nie skupiano się bowiem na ogólnych skutkach legalizacji marihuany a bezpośrednio na tym, czy i jaki wpływ ma ona na nasze zdrowie. Badania wydają się być przełomowe i skłaniają nas do refleksji, że legalizacja marihuany może mieć wpływ na ogólny wzrost otyłości wśród społeczeństwa!

Badania zespołu z Georgia State University
Naukowcy z Georgia State University postanowili dokładnie przeanalizować różne wskaźniki sprzedaży produktów spożywczych takich, jak lody, ciastka, chipsy czy fast foody w okresie przed legalizacją oraz tuż po niej.
Zaobserwowali wzrost sprzedaży, który wydaje się być nienajlepszą prognozą, jeśli chodzi o przyszłość Amerykanów a być może mieszkańców całego świata.
Z badań wprost wynika, że w miejscach, w których zalegalizowano marihuanę, ludzie zaczęli kupować, więc również spożywać, większą ilość jedzenia – niestety, nie tego zdrowego, wartościowego i zbilansowanego, a raczej szybkiego, kalorycznego i taniego.

Wyniki analiz – wzrost sprzedaży kalorycznych produktów
Z przeprowadzonych analiz wynika, że legalizacja marihuany przyczyniła się do kupowania większych ilości niezdrowych produktów. Zanotowano wzrost sprzedaży niezdrowej żywności nawet o 4,5%!
W przypadku wysokokalorycznej żywność w postaci lodów, wzrost sięgnął nieco ponad 3%. W przypadku ciastek, ciasteczek i deserów wzrost wyniósł 4,1% a w przypadku chipsów przekroczył próg 5%!
Choć na pierwszy rzut oka liczby mogą nie wydawać się duże, to patrząc na ilość niezdrowego jedzenia, pochłanianego przez Amerykanów, jest on ogromny i może grozić jeszcze większym rozwojem epidemii otyłości w tym kraju, jak i na świecie!

Wnioski, jakie możemy wyciągnąć z analizy
Przedstawiona analiza w jasny sposób pokazuje, że legalizacja marihuany, to jednocześnie wzrost sprzedaży produktów spożywczych, które szkodzą naszemu zdrowiu. Wnioski nie są jednak jednoznaczne.
Choć rośnie sprzedaż tego rodzaju produktów, to jednocześnie o ponad 12% spada sprzedaż alkoholu, który również wywiera szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Nie możemy więc być nieobiektywni – legalizacja marihuany ma zarówno plusy, jak i minusy.
Jednak badania naukowców z Georgia State University powinny skłonić nas wszystkich do refleksji nad tym, że palenie marihuany powoduje nagły, niepohamowany głód, który chcemy jak najszybciej zaspokoić. Najczęściej robimy to za pomocą śmieciowego jedzenie. I choć samo palenie może nie być dla nas szkodliwe, to zapychanie się jedzeniem, wypełnionym wątpliwej jakości tłuszczem i konserwantami już tak.