Mycie jabłek przed jedzeniem – jak robić to dobrze
Wiemy, że samo płukanie owoców wodą nie będzie wystarczające, by można było powiedzieć, że są one już gotowe do jedzenia. Istnieją jednak metody, które sprawiają, że jabłko będzie aromatyczne, bezpieczne dla naszego zdrowia i zachowa swoje odżywcze właściwości.
Mycie jabłek przed jedzeniem może być dobrym rozwiązaniem, jeśli użyjemy do tego odpowiednich substancji. Należą do nich przede wszystkim naturalne detergenty takie, jak skoncentrowany detergent aloesowy, ocet winny bądź jabłkowy czy woda z solą.
Aby prawidłowo umyć owoce należy wybrać jeden z naszych pomysłów i za jego pomocą usunąć szkodliwe pestycydy. Sposób nr. 1 – 3 litry wody łączymy z połową szklanki octu i wkładamy owoce na 5 minut. Po tym czasie łączymy 3 litry wody z łyżką sody i ponownie płuczemy owoce.
Sposób nr. 2 – 3 litry wody łączymy z szklanką octu, 2 łyżkami kwasku cytrynowego oraz 3 łyżkami soli. Wkładamy do naszego roztworu owoce i pozostawiamy je na 10 minut. Po tym czasie płuczemy wszystko wodą i gotowe! Warto pamiętać, by warzywa i owoce myć tuż przed spożyciem – w przeciwnym razie mogą szybciej się psuć!