Maliny
Maliny, to owoce, które również znalazły się na liście najzdrowszych owoców na świecie. Mają wielu zwolenników, którzy chętnie dodają je do deserów czy jedzą, jako popołudniową przekąskę. Bardzo dobrze! Właściwości tych najzdrowszych owoców są pożądane właściwie przez wszystkich. Maliny zawierają dużą ilość magnezu – powinny po nie sięgnąć osoby, które spożywają na co dzień dużą ilość kawy, która wypłukuje magnez z naszego organizmu.
Dodatkowo maliny zawierają również żelazo – tym samym pomagają zapobiegać niedokrwistości, czyli anemii. Zawarty w malinach wapń sprawia, że nasze kości są silne i z łatwością jesteśmy w stanie unikać różnego rodzaju złamań.
Zawartość potasu i fosforu stanowi z kolei duże wsparcie dla funkcjonowania serca i układu nerwowego. W malinach znajduje się także dużo witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Dzięki malinom możemy więc zadbać o odporność i odpowiednio wysoką wchłanialność substancji odżywczych z pożywienia.