w , ,

Nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach. Wystarczy, że przeczytasz to!

Jajka w skorupkach.
unsplash.com

Dodatkowe sposoby na wykorzystanie skorupek po jajkach

Skorupki po jajkach doskonale sprawdzają się także w walce z podrażnieniami skóry. Pewnie w dzieciństwie zdarzyło Ci się przewrócić i mieć lekko zadrapaną skórę czy siniaka. Nasze mamy wówczas korzystały z błony, znajdującej się na skorupkach.

Zdejmowały ją i przykładały do rany – błona zmniejszała obrzęk i łagodziła ból. Skorupki po jajkach są zalecane również wszystkim osobom, które zmagają się z bólem żołądka po wypiciu porannej kawy.

Zawarty w skorupkach wapń neutralizuje kwaśny odczyn kawy, który jest niebezpieczny i nieprzyjemny dla wielu osób. Dodatkowo, skorupki wzmacniają specyficzny aromat tego pobudzającego napoju.

Wiele osób używa również skorupek do prania. Są one naturalnym wybielaczem. Wystarczy umieścić je w woreczku, włożyć go do bębna pralki podczas prania białych tkanin i gotowe. Naturalny, bezpieczny dla środowiska i naszej skóry, środek wybielający!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.