in , ,

8 tysięcy 'ofiar awokado’ – dlaczego należy uważać

Kanapka z pastą z awokado, truskawki, kawa i orzechy na desce.
unsplash.com

Okaleczeni przez awokado – czy to realny problem

Mogłoby się wydawać, że w rzeczywistości odsetek osób, które kaleczą ciało podczas wyjmowania pestki jest niewielki. Jest to jednak złudne myślenie. Według lekarzy, pracujących w jednym z holenderskich szpitali, precedens zdaje się być coraz częstszy.

Zobacz także:  Pięć chorób, które wyczytasz ze swoich stóp! Zobacz

Z ich relacji wynika, że tygodniowo do szpitala w Utrechcie trafia po kilkoro pacjentów z ranami, spowodowanymi przygotowaniem awokado do spożycia. Wydaje się więc, że problem jest realny i staje się coraz bardziej powszechny.

Z kolei lekarze, pracujący w amerykańskich szpitalach wskazują, że rocznie trafia do nich około 8 tysięcy osób, uznawanych za ofiary awokado. Co ważne, niektóre obrażenia są naprawdę poważne.

Podczas wyjmowania awokado nożem i skaleczenia się nim, może bowiem dojść do okaleczenia nerwów, znajdujących się w ręce. Coś takiego może spowodować znaczną niepełnosprawność, ból czy konieczność wielogodzinnej rehabilitacji!

Zobacz także:  Czy bigos można mrozić? Praktyczne porady i wskazówki

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.