w , ,

Produkcja jedzenia z powietrza

Mężczyzna pracujący w laboratorium nad mikroskopem.

Zdaniem chińskich naukowców, skrobia może być produkowana bez udziału żywych komórek. To z kolei oznacza, że najprawdopodobniej czeka nas rewolucja, jeśli chodzi o żywność. Widzimy wiele plusów takiej sytuacji.

Przede wszystkim być może ludzkości w końcu uda się rozwiązać trapiący problem głodu, z którym każdego dnia zmagają się nie tylko miliony dorosłych, ale także dzieci z różnych zakątków świata, gdzie produkcja żywności jest utrudniona przez warunki naturalne.

Z drugiej strony, produkcja żywności, przy której używalibyśmy głównie powietrza, dałaby szansę na oddanie terenów wykorzystywanych przez rolnictwo, na rzecz dzikiej przyrody. Zwierzęta ponownie miałyby gdzie żyć, a rośliny mogłyby swobodnie rosnąć.

Stopy noworodka w ręczniku.

Będą badać geny wszystkich noworodków

Owoce kawowca na krzaku.

Globalne ocieplenie – w Europie można uprawiać kawę