w , ,

Przepisy na domowe mleka roślinne

Ryż w pudełku.
unsplash.com

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe, to doskonała baza do koktajli, naleśników, placuszków. Jest to również najlepsze mleko roślinne, na którym możemy zrobić owsiankę czy kakao. Ma delikatny, neutralny smak i świetnie się komponuje z owocami.

Domowe mleka roślinne na bazie ryżu wymaga od nas nieco więcej pracy i czasu niż mleko kokosowe. Do przygotowania około litra mleka potrzebujemy 1 litra wody, dwóch łyżek ryżu, pół łyżeczki dowolnego cukru oraz szczypty soli.

W delikatnie osolonej wodzie gotujemy ryż. Powinno to trwać około dwóch godzin. W tym czasie ryż bardzo zmięknie i zwiększy swoją objętość. Na koniec gotowania dodajemy cukier i blendujemy. Ostudzone mleko przelewamy przez gazę. Możemy trzymać je w lodów 2-3 dni.

Zobacz także:  Mało kto w Polsce wie o tych rzeczach, a powinien każdy!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.