Pieczarki są dobrym źródłem witaminy D
Powszechnie wiadomo, że niedobór witaminy D, to dolegliwość, z którą zmaga się ogromna ilość Polaków. Dzięki pieczarkom możemy zniwelować ten niedobór, ponieważ są one źródłem tej witaminy. Właściwości zdrowotne pieczarek wzmacniają nasze kości. Oprócz tego, pieczarki zapobiegają także krzywicy, osteoporozie, chorobom stawów oraz osłabieniu mięśni. Pieczarki warto spożywać w każdym wieku, ale należy pamiętać o tym, aby szczególnie wzmacniać kości u dzieci i osób starszych.
Zawarta w pieczarkach witamina D jest także pożądana przez alergików. Jej właściwości sprawiają, że objawy alergii takie, jak kaszel, katar czy łzawiące oczy są mniej odczuwalne. Dzięki temu znacznie zwiększa się komfort życia alergików. Odpowiednia ilość witaminy D w diecie, to także gwarancja tego, że nasz organizm będzie prawidłowo przyswajał wapń oraz fosfor – pierwiastki, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego.