
Sok z pigwy – przepis
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że sok z pigwy składa się z ogromnej ilości cukru, dlatego warto na niego uważać, jeśli mamy problem z gospodarką insulinową w naszym organizmie albo wtedy, gdy staramy się utrzymać szczupłą sylwetkę.
Wówczas należy ograniczać ilość spożywania soku do zaledwie 1-2 łyżeczek w ciągu dnia. Będzie ona wystarczająca, by wzmocnić całe ciało! Do przygotowania soku potrzebujemy 1 kilograma owoców pigwy oraz 1 kilograma cukru.
Owoce myjemy, płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Następnie umieszczamy w słoju, każdą warstwę posypując cukrem. Słój odstawiamy do ciemnego miejsca na 3 dobry.
Po tym czasie sok będzie gotowy! Będzie miał konsystencję syropu, który należy zlać do buteleczek i regularnie spożywać!