
Syrop z marchwi i miodu – właściwości zdrowotne
Syrop z marchwi i miodu doskonale sprawdza się przy łagodzeniu mokrego kaszlu, ale i przy pierwszych objawach grypy czy przeziębienia. Wszystko to, dzięki zdrowotnym właściwościom substancji, które się w nim znajdują.
Marchew jest bogata w witaminę A. Dzięki temu wspiera funkcjonowanie naszego wzroku i hamuje starzenie organizmu. Z kolei zawartość witaminy C w marchwi ogólnie wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Zawarta w marchwi witamina B wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdujący się w warzywie beta karoten wspomaga funkcjonowanie odporności i przyspiesza proces regeneracji w trakcie leczenia.
Z kolei miód jest naturalnym antybiotykiem. Znajduje się w nim duża ilość witamin i minerałów. W tym także kwas foliowy i biotyna. Dzięki temu syrop z miodu i marchwi może być stosowany w leczeniu kaszlu także u kobiet w ciąży!