
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
To kolejna propozycja na szybki i mięsny obiad. Do jej przygotowania potrzebujemy 800 gramów ziemniaków, 500 gramów mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego, ale może być również z indyka), 2 jajek, puszki pomidorów, 1 cebuli, 150 gramów sera oraz połowy szklanki bulionu.
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki o grubości około 0,5 centymetra. Obsmażamy je z obu stron na oleju a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. W kolejnym kroku kroimy naszą cebulę i podsmażamy ją na oliwie.
Kiedy się zarumieni, dodajemy do niej mięso mielone. Kiedy już się podsmaży, całość zalewamy bulionem i odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu mięso łączymy z pomidorami i 2 jajkami.
Mieszamy tak, by składniki się połączyły i zalewamy nimi ziemniaki, znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Przepisy na zapiekanki mogą niekiedy nieco bardziej nas angażować w kuchni, ale ich smak jest tego wart!