
5. Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana, to idealny sposób na ziemniaki. Może stanowić zarówno dodatek do obiadu, pomysł na podwieczorek czy propozycję na grilla. Szybko się ją przygotowuje a jej smak na pewno pozytywnie zaskoczy naszych domowników i gości.
Do jej przygotowania potrzebujemy około kilograma ziemniaków, 270 gramów wędzonego boczku, 5 ogórków kiszonych lub konserwowych – w zależności od tego, jaki smak wolimy, 4 ugotowanych jaj, pęczka szczypiorku, 1 łyżki majonezu, 1 łyżki śmietany i łyżki musztardy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy do czasu, aż się zarumieni. Kroimy w drobną kostkę również ogórki, jajka a także szczypiorek.
Wszystkie składniki łączymy – ważne jednak, aby ziemniaki były zimne! Wówczas sałatka na dłużej zachowa świeżość. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Pomysły na ziemniaki mogą wydawać się banalne, ale ich smak zachwyca.