w ,

Polacy nie znają tych 15 niesamowitych zastosowań skórki od banana. To ważne!

Skórka od banana jest jadalna!

Czytaj także: 20 najzdrowszych potraw na świecie

Niedojrzała jest nieco twarda i gorzkawa. Aby ją zjeść, trzeba ją porządnie umyć, usunąć ogonek i zblendować na smoothie lub upiec albo usmażyć na patelni przez około 10 minut.

Skórka staje się cieńsza i bardziej słodka kiedy owoc dojrzewa, więc można zaczekać na moment, kiedy stanie się żółty i pokryje się ciemnymi plamkami.

Niektórzy kucharze zastępują skórką bananową jackfruit lub nawet szarpaną wieprzowinę w potrawach wegańskich. Możliwe jest także dodanie skórki do chlebka bananowego, co wzbogaci wypiek o dodatkową porcję cennego błonnika.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.