w , ,

Zdrowotne właściwości soli

Przyprawy, makaron i sól.
unsplash.com

Dezynfekujące właściwości soli

W dzisiejszych czasach kojarzymy sól przede wszystkim, jako przyprawę do mięs, warzyw czy ulubionych zup. Jednak przed laty był to bardzo cenny minerał, który traktowano z największym szacunkiem i mnóstwo za niego płacono!

Wynikało to również z faktu, że właściwości soli wykorzystywano w medycynie. Uważano bowiem, że ma działanie dezynfekujące i antyseptyczne. Z tego względu stosowano ją do oczyszczania różnego rodzaju ran.

Zobacz także:  Dlaczego mleko kipi? Jak tego uniknąć

Lekarze zawsze mieli jej pod dostatkiem w swoich gabinetach. Jej niezwykle szerokie właściwości wykorzystywano także w domu. Przede wszystkim po to, by oczyszczać niewielkie rany oraz… tkaniny! Sól doskonale radzi sobie bowiem z plamami.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.