w , ,

8 wspaniałych właściwości batatów, które warto znać

Frytki ze słodkiego ziemniaka na talerzu.

Bataty nie są szczególnie popularnymi warzywami w Polsce. A szkoda, bo są pełne właściwości odżywczych, po które warto sięgać! Mimo to, na naszych stołach znacznie częściej znajdują się ziemniaki, ryż czy makaron. Właściwości batatów sprawiają, że korzystne dla naszego zdrowia będzie zmienienie tego nawyku!

Dla niektórych osób nieco odstraszająca może być cena. Bataty kosztują kilkukrotnie więcej niż ziemniaki, ale są o wiele bardziej sycące i wartościowe. Dzięki temu już po zjedzeniu niewielkiej ilości znacznie poprawimy swoje samopoczucie i stan zdrowia.

Bataty, nazywane słodkimi ziemniakami, smakują doskonale w wytrawnej i deserowej wersji. Są jednymi z najzdrowszych warzyw, po które możemy sięgać w codziennej diecie. Poznajmy powody, dla których bataty są tak cenne i wartościowe!

Słodkie ziemniaki, które leżą na desce do krojenia wraz z marchewką.
unsplash.com

1. Bataty – witaminy, które są w nich zawarte

Bataty stanowią bogate źródło takich witamin, jak A, E, C B oraz K. Dzięki temu, regularne spożywanie batatów sprawi, że będziemy mogli zadbać zarówno o swoje zdrowie, jak i urodę. Właściwości batatów poprawią również kondycję naszego wzroku – głównie dzięki zawartości witaminy A.

Z kolei witamina E jest nazywana witaminą młodości. Jeśli zadbamy o to, by regularnie jej sobie dostarczać, to opóźnimy procesy starzenia. Unikniemy także powstawania dużej ilości zmarszczek, co ma duże znaczenie zwłaszcza dla Pań. Witamina K jest ważna z punktu widzenia krzepliwości krwi. Hamuje także rozwój nowotworów.

Zobacz także:  Zobacz, jak oszczędzać pieniądze!

Witamina C będzie wspierała naszą odporność. Warto pamiętać o tym, aby regularnie ją uzupełniać. Zwłaszcza w okresie, w którym zależy nam na unikaniu różnego rodzaju infekcji. Z kolei witaminy z grupy B zapewnią nam prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Targ warzywny - bataty, pomidory i wiele innych warzyw.
unsplash.com

2. Problem ze stawami – sięgnij po słodkie ziemniaki

Substancje odżywcze, znajdujące się w batatach sprawiają, że są one doskonałym remedium na problemy ze stawami. Jeśli borykasz się z bólem – bez względu na to, co jest jego źródłem, to warto włączyć bulwy do swojej diety i cieszyć się poprawą zdrowia!

Beta-karoten, cynk i witamina B sprawiają, że właściwości batatów w tej materii są niezastąpione. Poza jedzeniem ziemniaków możemy wykorzystać także wodę, w której je gotujemy. Kąpiel w niej wpłynie na nasze stawy niczym maść przeciwbólowa.

Dłonie kobiety i mężczyzny ułożone na jej brzuchu.
unsplash.com

3. Bataty, jako doskonałe źródło właściwości odżywczych dla kobiet w ciąży

Ze względu na to, że bataty zawierają dużą ilość składników odżywczych, są świetnymi produktami dla kobiet w ciąży oraz tych, które w najbliższym czasie planują macierzyństwo. Szczególnie cenny jest w tym wypadku kwas foliowy.

Właściwości batatów sprawią, że możliwe będzie zmniejszenie ryzyka wystąpienia u dziecka wad serca, rozszczepu warg i policzków oraz problemów z układem nerwowym. Dodatkowo bataty zawierają także beta-karoten i polifenole. Dzięki temu nasza odporność jest znacznie silniejsza i dochodzi do redukcji negatywnych skutków, jakie wywołuje w naszym organizmie stres.

Słodki ziemniak, to także źródło pierwiastków takich, jak magnez, miedź, żelazo, wapń, jod, fosfor czy selen. Usprawniają one funkcjonowanie ciała i sprawiają, że bataty witaminy i minerały w nich zawarte powinny znaleźć się na liście zachcianek podczas ciąży!

Zobacz także:  Jakie przyprawy do leczo? Najlepsze smaki do tradycyjnego leczo
Dwa fioletowe bataty na drewnianej desce do krojenia.
unsplash.com

4. Słodkie ziemniaki zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory

Według badań, regularne spożywanie batatów może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka piersi u kobiet. Warto o tym pamiętać – w połączeniu z odpowiednią profilaktyką może to uratować życie nam bądź naszym najbliższym.

Fioletowe odmiany batatów minimalizują wystąpienie zmian nowotworowych w układzie pokarmowym, konkretnie w jelicie grubym. Właściwości batatów znacznie minimalizują także ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego, który jest jednym z najbardziej złośliwych nowotworów!

Frytki z batatów w ceramicznej miseczce.
unsplash.com

5. Bataty właściwości zdrowotne dla cukrzyków

Te bulwiaste warzywa świetnie sprawdzą się u cukrzyków. Mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. Wynosi on nieco ponad 50 podczas, gdy indeks glikemiczny standardowego ziemniaka, to około 90!

Zobacz także:  Mężczyzna zbudował niesamowity domek za 10 000 zł

Dzięki temu właściwości batatów spowalniają proces wchłaniania cukru przez nasz organizm. Zaletą spożywania słodkich ziemniaków przez cukrzyków jest także to, że te warzywa znacznie zmniejszają stężenie glukozy we krwi. Pamiętajmy, że można z nich zrobić zarówno puree, frytki, jak i ciasto!

Oczy kobiety w szaro-niebieskim kolorze.
unsplash.com

6. Poprawa wzroku i funkcjonowania mózgu dzięki spożywaniu batatów

W batatach, oprócz witaminy A, znajduje się także luteina, która ma zbawienny wpływ na nasz wzrok. Słodkie ziemniaki będą więc doskonałą propozycją dla osób, zmagających się z chorobami oczu np. jaskrą czy chorobami siatkówki.

Właściwości batatów w tym obszarze powinny wykorzystać także osoby, spędzające dużo czasu przed ekranem telewizora bądź komputera. Jeśli jesteś jedną z nich, to koniecznie sięgnij po bataty i chroń swój wzrok przed szkodliwym działaniem niebieskiego światła!

Zobacz także:  Zdrowotne właściwości czystka

Co ważne, spożywanie batatów wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu. Dzięki luteinie, zawartej w bulwach, będziemy o wiele szybciej i sprawniej przyswajać poszczególne informacje i je zapamiętywać.

Bataty oraz kalafior przygotowane do krojenia.
unsplash.com

7. Słodkie ziemniaki, jako wsparcie funkcjonowania układu pokarmowego

W batatach znajduje się duża ilość błonnika. Dzięki niemu unikniemy problemów z zaparciami i łatwiej będzie nam dbać o linie. Odpowiednia ilość błonnika w diecie sprawia bowiem, że nie myślimy nieustannie o jedzeniu, ponieważ czujemy się nasyceni.

Słodkie ziemniaki mogą pomóc również osobom, zmagającym się z wrzodami żołądka czy częstymi bólami tego narządu. Zawarte w nich substancje takie, jak witamina C czy beta-karoten i błonnik wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i łagodzą ewentualny ból, związany z wrzodami.

Pokrojone bataty w miseczce, polane jogurtem.
unsplash.com

8. Bataty – słodkie ziemniaki idealne dla astmatyków

Dzięki temu, że bataty zawierają dużą ilość witaminy C, żelaza, jodu i innych drogocennych dla naszego zdrowia składników, są zalecane astmatykom, alergikom i osobom, zmagającym się z chorobami płuc, oskrzeli. Generalnie warto je spożywać, jeśli cierpimy na jakiekolwiek problemy z układem oddechowym.

Właściwości batatów rozgrzewająco wpływają na nasze ciało. Najpewniej jest to efekt tego, że zawierają sporą ilość węglowodanów oraz składników mineralnych. Dzięki temu szybko pomogą nam się uporać z różnego rodzaju infekcjami dróg oddechowych.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.