w , ,

Nowe sposoby modyfikacji żywności

Pomidor.
unsplash.com

Pierwsze w sprzedaży

Przed tym, jak modyfikowana żywność w postaci pomidorów od Sanatach Seed trafiła na rynek, inni producenci próbowali wykorzystać ją dla realizacji własnych pomysłów.

Najpierw wytworzono pieczarki, które dzięki modyfikacji miały nie czernieć. Ich twórcy uważali, że efekt faktycznie udało się osiągnąć. Jednak nie mieliśmy nigdy okazji, by cieszyć się ich właściwościami i smakiem.

Zobacz także:  Top 10 najgroźniejsze zwierzęta świata

Niedawno wyprodukowano za pomocą CRISPR pszenicę. Przerobiono ją na mąkę i użyto jej podczas tworzenia wypieków. Okazało się, że zawierają one wówczas mniej rakotwórczego akrylamidu niż wtedy, gdy są wykonane z tradycyjnej pszenicy.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.