w , ,

Nowe sposoby modyfikacji żywności

Pomidor.
unsplash.com

Pierwsze w sprzedaży

Przed tym, jak modyfikowana żywność w postaci pomidorów od Sanatach Seed trafiła na rynek, inni producenci próbowali wykorzystać ją dla realizacji własnych pomysłów.

Najpierw wytworzono pieczarki, które dzięki modyfikacji miały nie czernieć. Ich twórcy uważali, że efekt faktycznie udało się osiągnąć. Jednak nie mieliśmy nigdy okazji, by cieszyć się ich właściwościami i smakiem.

Zobacz także:  Ludzie w ten sposób stracili ogon

Niedawno wyprodukowano za pomocą CRISPR pszenicę. Przerobiono ją na mąkę i użyto jej podczas tworzenia wypieków. Okazało się, że zawierają one wówczas mniej rakotwórczego akrylamidu niż wtedy, gdy są wykonane z tradycyjnej pszenicy.

brexit

Bolesne skutki Brexitu

Zadbany salon.

TOP10: domowe sposoby na przyjemny zapach w domu