Kolory pomidorów, podobnie jak inne czynniki dostrzegalne gołym okiem, dla wielu osób są wyznacznikiem tego, czy dany produkt będzie im smakował, czy wręcz przeciwnie. Japońscy naukowcu postanowili sprawdzić, czy ma to sens.
Producenci starają się zaoferować nam produkty, które będą wyglądały najlepiej jak to możliwe. Często okazuje się jednak, że w ten sposób sprawiają, że ich produkty są mniej zdrowe i znajduje się w nich więcej sztucznych substancji.
Dzięki badaniom prosto z Japonii dowiemy się, czym powinniśmy się kierować podczas zakupów, a czego powinniśmy na nich raczej unikać, bo jest jedynie sztuczką, która niewiele wnosi.

Co odpowiada za kolory pomidorów
Kolory pomidorów są determinowane przez dwa podstawowe barwniki. Pierwszym z nich jest karotenoid, który odpowiada za kolor czerwony, pomarańczowy, różowy czy żólty.
Drugi barwnik to chlorofil. Determinuje on zieloną barwę u owoców oraz warzyw. Wiemy również, że poza barwą danego produktu, barwniki determinują także ich smak.
Roślinne barwniki determinują ilość zawartego w nich cukru, który reguluje smak. Dodatkowo to, ile cukru znajduje się w danym warzywie wpływa także na to, jak ono pachnie.

Związek między smakiem a kolorem
Aby sprawdzi, jak kolory pomidorów determinują ich smak, naukowcy musieli przeprowadzić specjalne analizy. Stworzyli w tym celu specjalną, szybką metodę dokonywania pomiaru poziomu barwników w danym warzywie.
Wyniki badań wskazują na to, że im więcej chlorofilu znajduje się w danym warzywie, tym więcej jest w nim cukru. Z kolei zawartość karotenoidów determinuje intensywny zapach, ale nie mają one żadnego wpływu na smak.
Okazuje się więc, że czerwony kolor pomidora nie sprawia, że jest on lepszy w smaku, ale tak nam się wydaje, ponieważ barwnik powoduje intensywne doznania zapachowe. Dzięki niemu czujemy, że pomidor jest słodki, kwiatowy.

Dlaczego pomidory nie zawsze idealnie smakują
Okazuje się, że gorsza w smaku odmiana pomidorów, to wybór producentów, którzy zdecydowali, że postawią na uprawę warzyw, które będą przede wszystkim atrakcyjne wizualnie.
Mutacja 'u’, bo tak nazwano tę odmianę, ma sprawić, że na pomidorach nie będą znajdowały się brązowe czy intensywnie czerwone smugi lub plamy, które mogą się prezentować mniej atrakcyjnie i pozornie odstraszać klientów.
Co ciekawe, takie pomidory – choć w smaku były znacznie gorsze od tych ze skazą – sprzedawały się znacznie lepiej ze względu na swoje walory wizualne.

Wygląd ma znaczenie
Z badań, które przeprowadzili Japończycy wynika więc, że kolory pomidorów mają znaczenie w kontekście ich smaku. Nie chodzi jednak o to, by wybierać te owoce, które prezentują się atrakcyjniej.
Powinniśmy postawić na te, które mają naturalną, intensywną barwę. Te, które są blade będą zdecydowanie mniej słodkie i aromatyczne. Możemy to zauważyć choćby wtedy, gdy kupujemy pomidory zimą.
Są bardzo blade, właściwie różowe a ich smak trudno w ogóle określić, ponieważ odmiany jednorodne, pozbawione plam, mają średnio od 10-15% mniej chlorofilu, odpowiadającego za słodki posmak.