Jedzenie pomidorów ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Dzięki obróbce termicznej tego warzywa wytwarza się znaczna ilość likopenu, który pomaga zwalczać wiele dolegliwości. Pomidory to cud natury, który częściej musi być wykorzystywany w kuchniach Polaków. Sprawdź, dlaczego warto jeść więcej pomidorów.
Dlaczego warto jeść pomidory? Minimalizują zachorowania na nowotwory
Przeprowadzono liczne badania, które wykazują, że jedzenie pomidorów minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory. Likopen, który znajduje się w tym warzywie spowalnia wzrost komórek nowotworowych. W największych ilościach możemy go spotkać w gotowanych pomidorach.
Poprawiają kondycję skóry
Pomidory doskonale działają na kondycję twojej skóry. Wcześniej wspomniany likopen odpowiedzialny jest również za poprawę naszej skóry twarzy. Jeśli poddamy pomidory wyżej temperaturze, wtedy wytworzony zostanie w dużych ilościach ten związek chemiczny. Gotuj częściej zupę pomidorową, a twoja skóra Ci podziękuje!