Kombucha, znana również jako „kiszona herbata”, zyskuje na popularności jako napój fermentowany, który łączy w sobie lekkie bąbelki z bogatymi korzyściami zdrowotnymi. Jest wytwarzana z połączenia słodkiej herbaty z unikalną kulturą bakteryjną znaną jako SCOBY. Chociaż herbata z kombucha była powszechnie spożywana przez naszych przodków, to w okresie II wojny światowej niestety odeszła w zapomnienie. Teraz, kiedy „kiszona herbata” ponownie wraca do łask, warto dowiedzieć się, jak ją przygotować i jakie korzyści zdrowotne może przynieść jej regularne picie.
Herbata z kombucha – jak zrobić?

Herbatę z kombucha możemy łatwo przygotwać w domu. Potrzebujemy:
- 1,5 l wody
- 100 g białego cukru
- 4 torebki czarnej bądź zielonej herbaty
- 240 ml niepasteryzowanej, niearomatyzowanej kombuchy kupionej w sklepie
Przygotowanie:
- Do dużego, szklanego naczynia (najlepiej słoik) zaparzamy herbatę. Dodajemy cukier i czekamy aż wystygnie.
2. Kiedy nasza mikstura osiągnie pokojową temperaturę, dodajemy kombucha
3. Przykrywamy słoik kilkoma warstwami tkaniny, aby owady i wszelkie zanieczyszczenia nie docierały do ,,kiszonej herbaty”.
4. Odstawiamy miksturę na 7-8 dni w zaciemnione miejsce.
5. Gotową herbatę przelewamy przez sitko do czystej butelki.
Dlaczego warto pić herbatę z grzyba kombucha?

Kombucha działa pobudzająco. Jeśli jesteś senny i chcesz mieć więcej energii, kombucha będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Dzięki zawartości zwiększonej ilość kofeiny, która znajduje się w herbacie, możesz zdecydowanie zminimalizować osłabienie w ciągu dnia. Jeśli wykorzystasz zieloną herbatę do produkcji napoju to dodatkowo możesz schudnąć kilka kilogramów. To wszystko za sprawą galusan epigallokatechiny-3.
Komu polecana jest kombucha?

Regularne picie herbaty z kombucha ma pozytywny wpływ na nasz organizm. ,,Kiszona herbata” działa na takie dolegliwości jak:
- reumatyzm
- cukrzyca
- wysoki cholesterol
- brak apetytu
- bezsenność
- nadciśnienie tętnicze