Dietetycy uważają, że śliwki powinny znajdować się w naszej diecie pod wieloma postaciami. Są pełne witamin i minerałów. Mają szereg zdrowotnych właściwości, które sprawiają, że w sezonie warto jeść je każdego dnia i zadbać o ich zapas na zimę.
Nieważne jaką odmianę wybierzmy – żółte, zielone, granatowe, owalne i okrągłe śliwki – wszystkie są pyszne i zdrowe. Dzięki temu, że każda odmiana smakuje inaczej, możemy być pewni, że nigdy nam się nie znudzą.
Zdrowotne właściwości śliwek sprawiają, że mają one wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne. Sprawiają, że czujemy się zdrowsi, pełni energii i wigoru. Nie czekaj, biegnij na sad lub do sklepu i zadbaj o siebie!
Śliwki – kaloryczność
Różne rodzaje śliwek – zarówno świeże jak i suszone – mają podobne właściwości zdrowotne, ale zdecydowanie różnią się między sobą kalorycznością. Powinniśmy o tym pamiętać, gdy będziemy wybierać owoce dla siebie.
Szacuje się, że świeże owoce mają około 46 kalorii w 100 gramach, więc niewiele. Jednak suszone są znacznie bardziej obciążające dla naszego bilansu kalorycznego. W 100 gramach suszonych śliw znajdziemy aż 240 kalorii.
Z kolei jeśli chodzi o indeks glikemiczny, to zdecydowanie lepiej jeść suszone owoce – w ich przypadku indeks wynosi 29. Świeże owoce mają indeksy wynoszący 39. Jest to wynik, który sprawia, że są to owoce zalecane także cukrzykom.
Mnóstwo witamin
Przede wszystkim warto wiedzieć, że śliwki zawierają ogromną ilość witamin. Im ciemniejsze i bardziej dojrzałe, tym więcej zdrowotnych właściwości będą zawierały. Przede wszystkim w owocach znajdziemy witaminy A,C,E oraz K.
To oznacza, że śliwy są idealnymi owocami na wzmocnienie odporności w okresie przejściowym między latem a jesienią. Wówczas wiele osób ma problemy z infekcjami. Dzięki śliwkom lub śliwkowym przetworom można im zaradzić.
Witamina A pomaga dbać o kondycję wzroki, a witamina K ma zbawienny wpływ na układ krwionośny. Owoce zawierają także witaminy z grupy B, dzięki temu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.
Źródło minerałów
Śliwki warto jeść także przez bogaty zestaw minerałów, które się w nich znajdują. W owocach znajdziemy fosfor, który odpowiada za kondycję naszych zębów oraz za mocne, zdrowe kości. Śliwki warto także podawać z tego względu dzieciom!
Potas i żelazo – w połączeniu ze wspomnianą witaminą K – to silne wsparcie dla układu krwionośnego i dla naszego serca. Taki zestaw pomoże uniknąć anemii, co ma szczególne znaczenie u osób z niedoborami czy kobiet z intensywnymi miesiączkami.
Magnez to pierwiastek, o którym powinny pamiętać wszystkie osoby, które zmagają się ze stresem. Pomoże zadbać o prawidłowy wypoczynek i doda nam energii podczas ciężkich chwil.
Układ trawienny w dobrej kondycji
Nie od dzisiaj wiadomo, że śliwy mają znaczenie w kontekście kondycji naszego układu trawiennego. Śliwki zawierają dużą ilość błonnika, który w połączeniu z wodą działa na nasze ciało jak najlepszy probiotyk.
Chroni nasze jelita, wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie i wpływa na zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej. Zawarte w śliwkach pektyny – rodzaj błonnika – chronią także przed zaparciami.
Zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, w razie wystąpienia problemów z oddaniem stolca początkowo zaleca się stosowanie naturalnych metod (czyli np. zjedzenie śliwek), które bardzo często okazują się być skuteczne.
Działanie przeciwnowotworowe
Obecnie coraz więcej osób obawia się nowotworów. Choć nie mamy całkowitego wpływu na to czy zachorujemy, to możemy zrobić kilka rzeczy, które sprawią, że zmniejszymy ryzyko zapadnięcia na tę śmiertelnie niebezpieczną chorobę.
Przede wszystkim powinniśmy się zdrowo odżywiać, dbać o prawidłową wagę i wykonywać regularne badania. Zdaniem naukowców z Texas AgriLife Research Lab powinniśmy również spożywać śliwki.
Z ich badań i obserwacji wynika, że zawarte w śliwach substancje czynne i antyoksydanty sprawiają, że po ich spożyciu dochodzi do niszczenia komórek nowotworowych. Z kolei zdrowe komórki pozostają w nienaruszonym stanie.
Śliwki a uroda
O obecność co najmniej jednej śliwki dziennie w diecie powinny zadbać także osoby, którym zależy na zachowaniu urody i młodego wyglądu! Dzięki temu, że owoce zawierają przeciwutleniacze, hamują procesy starzenia naszego organizmu.
Znajdująca się w śliwkach witamina K jest zalecana także osobom, które mają problem z widocznymi i pękającymi naczynkami. Dzięki niej nasza cera będzie prezentowała się znacznie zdrowiej, będzie rozjaśniona i zdrowo rumiana.
Z kolei witamina C wspiera produkcję kolagenu, który ma kluczowe znaczenia dla zachowania zdrowej kondycji naszych stawów, ale i jędrności i prawidłowego napięcia skóry.
Masz problemy – jedz śliwki
Wydaje się, że za pomocą diety nie możemy wpływać na zbyt wiele sfer w naszym życiu. To nieprawda! Zdrowe jedzenie takie, jak śliwki może pozytywnie wpłynąć właściwie na każdą sferę naszego życia – także na nasze samopoczucie psychiczne.
Regularne spożywanie śliw znacznie ułatwi nam pracę i wspomoże naszą koncentrację. Warto serwować sobie te owoce również wtedy, gdy musimy się uczyć bądź skupić na realizacji określonego zadania.
To także owoc idealny dla sportowców. Pomoże uporać się z bolesnymi skurczami mięśni i sprawi, że będziemy mogli cieszyć się lepszym snem, wydajniejszą regeneracją po wysiłku fizycznym.
Śliwki – do czego warto je dodawać
W sezonie śliwki możemy jeść po prostu w formie przekąski, na podwieczorek czy drugie śniadanie. Są jednak również doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Idealnie sprawdzą się w owsiance czy w naszym ulubionym koktajlu owocowym.
Chyba nie ma też osoby, która nie lubiłaby ciasta czy drożdżówek ze świeżymi owocami, które są posypane słodką kruszonką. Śliwa idealnie nadaje się także do knedli, pierogów czy domowych placuszków z kawałkami owoców.
Możemy wykorzystać ją także jako dodatek do czekoladowych muffinek. Sprawdza się także w wytrawnych daniach. Możemy przygotować roladę schabową ze śliwami czy roladki z kurczaka z nadzieniem ze śliwy, suszonych pomidorów i szpinaku.
Przetwory ze śliwek
Śliwki doskonale sprawdzą się także wtedy, gdy przygotujemy z nich przetwory na zimę. Będą później stanowiły doskonały dodatek do ciast, ciasteczek, babeczek, naleśników czy wytrawnych potraw.
Kiedy jest sezon warto z nich przygotować domowe powidła, dżemy, nalewki czy wina. Mają lekko kwaśny posmak, dlatego stanowią doskonały przykład produktu, który możemy zestawiać ze słodkimi bazami na zasadzie kontrastu.
Warto także przygotować swoje własne suszone śliwki. Najlepiej zrobić do w specjalnej suszarce, która służy zarówno do suszenia warzyw, grzybów, jak i owoców. Dzięki temu śliwy zostaną z nami na dłużej i zupełnie zmienią konsystencję.