
Jak przygotować skorupki po jajkach do spożycia
W pierwszej kolejności należy je lekko pokruszyć, by nie stanowiły dużej, zwartej powierzchni. Nie chodzi jednak o to, by od razu tworzyć z nich proszek – do tego dojdziemy w kolejnych etapach.
Najpierw skorupki po jajkach płuczemy w zimnej wodzie. Kolejnym krokiem jest ugotowanie wrzątku i wrzucenie skorupek do wrzącej wody. Należy następnie gotować je przez 15-20 minut.
Drugim sposobem jest włożenie skorupek do piekarnika, nastawionego na 110 stopni na 20 minut. W tym czasie powinno dojść do odkażenia skorupek z różnego rodzaju drobnoustrojów, znajdujących się na ich powierzchni.
Jeśli wyjmujemy skorupy z wody, to je osuszamy. Następnie, zarówno te z wody, jak i z piekarnika, umieszczamy w młynku do kawy bądź maszynce do mielenia i mielimy tak, by powstał z nich mikroskopijny proszek.