w , ,

Pomysły na przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni

Dżem z dyni, pełen aromatu pomarańczy 

pomarańczowy dżem z dyni w słoiku

Dynia kojarzona jest przede wszystkim z jesienią i zachodnim świętem – Halloween. Stanowi wówczas piękną dekorację, która wprawia w zachwyt gości i sąsiadów. Jednak możemy jej użyć do czegoś więcej. Dynia stanowi słodką bazę, której możemy użyć do zrobienia ciasta, zupy oraz dżemu!

Dzięki jej zdrowotnym właściwościom domowe przetwory będą pełne potasu, fosforu, żelaza czy wapnia. Dodatkowo dynia zawiera dużą ilość pektyn, witaminy C czy witamin z grupy B. Przez to wspiera naszą odporność, pomaga utrzymać dobre samopoczucie i wysoki poziom energii w ciągu dnia. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.