w , ,

Pomysły na przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni

Przygotowanie masła z kasztanów

kasztany w kroplach wody

Kasztany zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia – wówczas gotujemy około 20 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek. Możemy je od razu pokroić na drobniejsze kawałki. Cukier zalewamy 180 ml wody i gotujemy przez około 10 minut aż się rozpuści.

Taką zalewą zalewamy kasztany. Zostawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy wodę i blendujemy kasztany – masło przekładamy do słoiczków i gotowe. Masło idealnie nadaje się, jako dodatek do ciasteczek.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.