w , ,

Pomysły na przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni

Przygotowanie kiszonego kalafiora

różyczki kalafiora

W około litrze gorącej wody rozpuszczamy sól i dodajemy czosnku niedźwiedziego. Umyty kalafior kroimy w niewielkie różyczki i umieszczamy w słoju. Następnie do każdego ze słoi dodajemy proporcjonalną ilość gorczycy, ziela angielskiego, chrzanu, zwiniętego kopru, liści laurowych oraz czosnku.

Całość przykrywamy zalewą, której temperatura powinna wynosić między 30-35 stopni. Przykrywamy to bawełnianą ściereczką bądź zakręcamy słój. Po dwóch tygodniach kiszony kalafior powinien być gotowy. Świetnie nadaje się na zupę o lekko kwaśnym posmaku bądź jako przekąska. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.